Thuisbatterijen rendabel? Ja!

Thuisbatterijen en dynamische stroomtarieven

Het antwoord op de vraag of het vandaag de dag al rendabel is om een thuisbatterij aan te schaffen is veelal ja! Zolang de salderingsregeling in de huidige vorm nog van kracht is, geldt dit echter niet voor iedereen.

Een thuisbatterij is meestal wel al rendabel voor mensen die geen PV-systeem hebben, zwaar onderproduceren ten opzichte van het eigen verbruik, zwaar overproduceren ten opzichte van het eigen verbruik of die (ruim) over de salderingsgrens van 5.000 kWh/jaar gaan. En natuurlijk is de aankoop van een hybride thuisbatterij evident voor iederen die vandaag of morgen besluit zonnepanelen te plaatsen!

Een thuisbatterij met name in combinatie met voldoende PV-panelen biedt ook een hoge mate van prijszekerheid voor de lange termijn gedurende een groot deel van het jaar. Stel dat je voor de kilowatturen van het dak een dubbeltje rekent en voor de kilowatturen die door een batterij gaan ook een dubbeltje. Dan zal de kostprijs van een zelf opgewekte kilowatt uur dus nooit boven de 20 cent uitkomen. Reken dat eens uit voor de aankomende 20 jaar !

Vanaf 1 januari 2023 zullen Nederlandse eigenaren van een Alpha ESS thuisbatterij (3, 5 en 10 kW) de mogelijkheid geboden worden met hun thuisbatterij (virtueel) deel te nemen aan de day-ahead stroomhandelsmarkt.

Het woordje virtueel duidt er in deze op dat deelname ook gesimuleerd kan worden. In een volgende blog zullen wij verder ingaan op de functionaliteiten van het aankomende Alpha Energy handelsplatform. Kijk gerust al even bij het Belgische zusje van Alpha Energy: jabba.energy

Deelname aan de day-ahead markt vereist wel de overstap naar een aanbieder van uurprijs gebaseerde energiecontracten. Hierbij een lijstje van dit type aanbieders voor consumenten:

https://www.easyenergy.com/ , https://tibber.com/nl/lp-2 , https://leaseplanenergy.com/ , https://www.anwb.nl/huis/energie/anwb-energie , https://www.nextenergy.nl/

Veelal betaal je bij deze leveranciers naast de kilowattuur kostprijs en reguliere opslagen, voor het platform gebruik zo'n 4 euro per maand.

De casus

Dynamische uurbeprijzing is maar één van de componenten die de rentabiliteit van een thuisbatterij verbeteren. In de navolgende eenvoudige analyse voor een thuisbatterij in combinatie met dynamische uurbeprijzing gaan we uit van de volgende aannames:

  • 8 Kilowattuur laden in 1 uur en 8 kilowattuur verbruiken vanuit de thuisbatterij in 8 uur tijd waarvan 6 kilowattuur gedurende de ochtend- en avond piek.
  • De KTO (kostprijs van een kWh laden en ontladen ofwel de afschrijving van het thuisbatterijsysteem) is gesteld op 10 eurocent.
  • De invloed van saldering is niet in de berekening meegenomen.
  • De inkoopprijs van een kilowattuur is bepaald op basis van het laagste uur-tarief.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van stroomlevering (verkoop van eventueel productieoverschot).
  • De genoemde prijzen zijn afkomstig van / gebaseerd op de Day Ahead Market prijzen van 2022 (ytd).

In de wintermaanden van 2022 zijn de verschillen tussen de uurprijzen nog beperkt. Op 30-40% van de dagen kan er een kleine plus worden gemaakt. D.w.z. het uur-prijsverschil loopt dan op tot net boven dan 10 cent. Vanaf maart begint dit te veranderen en lopen de verschillen al vaak op tot boven de 15 cent per kilowattuur.
In april, mei en juni loopt het uurprijs verschil op dagbasis verder op richting de 20 cent per kilowattuur. In de maand juli bedraagt het uurprijsverschil op basis van de aannames 30 cent (!).

In augustus lopen de stroomprijzen verder op tot regelmatig boven de 80 cent per kilowattuur maar ook lopen de uurprijsverschillen op tot gemiddeld 35 cent (!)

In september dalen de stroomprijzen en ook de prijsverschillen dalen maar bedragen gemiddeld nog altijd 30 cent. In oktober dalen de stroomprijzen wederom en lopen de prijsverschillen terug tot een gemiddelde van net boven de 15 cent. In de afgelopen dagen (26-28 oktober 2022) bedroeg de gemiddelde stroomprijs net iets meer dan 11 cent.

2022 Is een bijzonder jaar, met geopolitieke spanningen, een sterk sturende overheid, speculatie en winstbejag, veel zonuren en steeds meer zonnestroom. Betekent dat het de aankomende jaren dan ineens kalmer wordt.

Dat is niet de verwachting. Wij keken nog eens terug naar het rapport van CE Delft uit 2017. Daarin worden de hedendaagse bewegingen aardig geschetst alsook de toenemende prijsniveau's (wat hieraan ook ten grondslag ligt). Wij zijn in de basis van mening dat energie juist goedkoop en toegankelijk zou moeten zijn (want world peace). Maar die mening zal niet iedereen toegedaan zijn.

Tenslotte

Terug naar de casus van de thuisbatterij en de dynamisch energietarieven. Dat is vooralsnog een hele mooie combinatie waarin in meer dan de helft van het jaar er zo'n 20 cent netto per kilowattuur aan kosten kan worden bespaard. In de overige maanden zijn de financiele verdiensten beperkt maar draagt de batterij wel bij aan netstabilisatie en piekverbruik vermindering. De laatste zetjes voor de massale omarming van de thuisbatterij in Nederland zullen zitten in de afbouw / wijziging van de saldering en mogelijk andere netbeheer-tariefstructuren of anderzins maar wij denken dat het niet langer zal duren dan aankomende zomer. Door de snelle groei van de PV-capaciteit zullen omvormers steeds vaker uitschakelen en dagen achtereen productieverlies voorkomen kan maar op 1 manier. Juist, met een slimme thuisbatterij (van Alpha ESS).

Solshare B.V.
Smart batteries for home and business
VAT & COC

VAT:  NL863699984B01
COC:  85664243

© Solshare 2024 All Rights Reserved