Een thuisbatterij als noodstroomvoorziening
Het risico op een black-out wordt vergroot door de toegenomen aansluiting van hernieuwbare energiebronnen op het elektriciteitsnet. Dit is vooral problematisch gezien de huidige congestiesituatie op het net.
Thuisbatterijen zijn uitstekend geschikt om in te zetten als noodstroomvoorziening. Het is dan wel zaak dat de thuisbatterij niet zover ontladen wordt, dat er geen capaciteit meer beschikbaar is, mocht zich een netwerk verstoring voordoen.
Veelal wordt gekozen om een aantal essentiele (dus niet alle) stroomgroepen in huis te koppelen aan de noodstroomfunctionaliteit. De reden hiervoor is, dat de noodstroomcapaciteit eindig is en er dus keuzes gemaakt moeten worden. Dus wel verlichting, maar geen wasmachine. Dit zijn vanzelfsprekend keuzes en afhankelijk van capaciteit en kosten.
Een deel van de thuisbatterijen van Alpha ESS beschikken daarnaast over de zogeheten ‘black start’ functionaliteit. Dit houdt in dat de batterij bij een stroomuitval een reserve aanhoudt die de volgende dag wordt gebruikt om de PV-omvormer op te starten. De PV-omvormer zal de thuisbatterij vervolgens bijladen. De SMILE-G3 doet zelfs aan grid-forming voor 3rd partij omvormers!
Zo lang de zon schijnt kan uw huishouden dus, zij het met beperkingen, ook bij een stroomuitval, blijven functioneren. Dat is wel een prettige gedachte.
Eilandmodus
In de afgelopen jaren omvatte 80% van de thuisbatterij-systemen die in Duitsland werd verkocht, de UPS-functie. Het opnieuw bedraden van de elektrische installatie voor een back-up is kostbaar, ondanks het feit dat de kans op een black-out erg klein is. Toch verwachten individuen een betrouwbaar systeem dat het functioneren van hun kritische belasting te allen tijde kan garanderen.
De meest geavanceerde backup-functie wordt geleverd door thuisbatterij systemen met eilandmodus om langdurige black-outs aan te pakken. In zo’n geval kan de belasting zowel door de thuisbatterij als het PV-systeem worden gevoed.
In de regel is men er zich niet van bewust dat wanneer het elektriciteitsnet overdag uitvalt, het PV-systeem niet langer zal werken omdat het geen stroom kan detecteren die afkomstig is van het net. De eilandmodus lost dit probleem op zonder de veiligheidseisen van het netwerkbedrijf te schenden.
Wanneer de woning tijdens een stroomuitval in eilandmodus wordt geschakeld, wordt de installatie automatisch geïsoleerd van het elektriciteitsnet. Om de balans tussen productie en verbruik van zonne-energie te behouden, wordt door de thuisbatterij een frequentierespons-regelmechanisme ingezet waarmee het uitgangsvermogen van een netgekoppelde PV-omvormer gestuurd wordt (verhogen/verlagen).
Terwijl zonne-energie steeds betaalbaarder wordt en op grote schaal wordt gebruikt, schieten de elektriciteitsprijzen de pan uit. In de EpexSpot-markt (day-ahead) bereikten de prijzen voor elektrische energie (exclusief bijbehorende belastingen) in maart van 2022 zelfs 30 cent/kWh. De energieprijzen fluctueren voortdurend en zijn onderhevig aan verdere stijging. Dit biedt kansen voor PV-systemen inclusief batterijopslag die zorgen voor optimalisatie van de energieprijzen en een back-upfunctie als toegevoegde waarde, die onbetaalbaar blijkt tijdens een black-out.