Inzet van batterijen verhoogt de zelfconsumptie
Wanneer zonnepanelen energie opwekken, wordt enkel de elektriciteit die op dat moment nodig is, betrokken van de zonnepanelen. Het overschot aan zonne-energie wordt in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Op momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan met de zonnepanelen wordt geproduceerd, wordt er stroom (grijs of groen) van het net betrokken. Bij de meeste huishoudens wordt minder dan 30% van de zelf opgewekte stroom ook daadwerkelijk in huis verbruikt. Met een batterijsysteem loopt dit veelal op naar boven de 70%.
Door gebruik te maken van een batterij kan het overschot aan opgewekte hernieuwbare energie opgeslagen worden en gebruikt worden op het moment dat de zon onvoldoende schijnt of afwezig is (’s nachts). Het (duurzaam) energieverbruik wordt geoptimaliseerd en de afhankelijk van externe factoren zoals prijsstijgingen van elektriciteit neemt af.
Verhoging van zelfconsumptie kan een stevige besparing inhouden. Hoeveel is afhankelijk van de actuele stroomprijs, de financiele waarde die u toekent aan thuis opgewekte kilowatturen en of saldering van kracht is. Met het op zijn eind lopen van de salderingsregeling in Nederland zal een thuisbatterij voor menigeen een zinvolle investering inhouden.
Een andere factor die de kosten van stroom kan gaan beinvloeden zijn variabele tarieven, Stel dat er in bepaalde periodes, bijvoorbeeld rond middaguren in lente, zomer, etc. er een overschot aan productie op het net is. Het gevolg hiervan is dat de stroomprijzen nul of negatief worden. Levert u op dat moment terug, zal dat geen waarde meer hebben.’s Avonds echter moet u de stroom wel weer duur inkopen van het net. Dat verschil kan oplopen tot meerdere dubbeltjes.
Het kan natuurlijk ook voordelig zijn om ‘zelf’ stroom van de markt te kopen als deze laag of zelfs negatief is. Voor meer uitleg hierover zie Virtual Power Plant (VPP) of kijk op Jabba.Energy.